Over opwarmingseffecten van mobieltjes.


Fabrikanten van mobieltjes moeten de SAR-waarden daarvan bekend maken !
Vanaf 1 Oktober 2001 is door de SENELEC de testmethode voor mobiele telefoons internationaal afgestemd . Deze testmethode is voorgeschreven in de Europese norm : Final Draft – prEN50361. Daarin staat de juiste manier van meten van het uitgestraalde vermogen van een mobieltje in verband met opwarmingseffecten in een menselijk hoofd ; de zogenaamde thermische effecten .

Ging de Europese Commissie tot dan toe uit van een grenswaarde van 2 Watt/ kg. ; heeft zij die in haar Final Draft met een faktor 2,5 verlaagd , zodat dit meer in overeenstemming is met de richtwaarden die door de FCC. in Amerika gehanteerd worden .
Voor de mobiele telefoons in Europa betekend dit , dat het maximaal uitgestraalde vermogen niet boven de 0,8 Watt/ kg. uit mag komen en moeten zij dit kenbaar maken op hun Internet-site’s . Ook moet dit op hun apparaten vermeld worden of op de verpakking en bijsluiter staan .

Om hier structuur in te brengen , heeft het Zweedse TCO-Development { bekend door haar labels voor computerbeeldschermen } op 12 November 2001 de richtlijnen voor mobieltjes ondergebracht onder het mobieltjeslabel :,, TCO ’01 .”

Vanaf Dec .2001 kunnen fabrikanten van mobile telefoons deze naar TCO ’01 laten certificeren , zodat er duidelijkheid voor de consument komt .
Naast dit TCO ‘01- label { voor thermische effecten } , komt er ook een waardering –label voor de technische eigenschappen . Dit betekent , dat er maatstaven zijn voor , hoeveel van het verbruikte vermogen er daadwerkelijk voor de communicatie gebruikt wordt .
Een goed mobieltje gebruikt zijn vermogen zoveel mogelijk voor communicatie . Dit wordt uitgedrukt in een ,, T P C – waarde , waarvan de hoogte belangrijk is .

Deze ,, T P C –waarde is een zinvolle aanvulling op de SAR-waarde van een mobieltje . Vanaf December ’01, zijn de details van de TCP-meetmethode om te komen tot een TCP-norm , beschikbaar . Zie ook www.tcodevelopment.com . Onder development @ tco.se kan men ook een brochure van de richtlijnen bestellen .

Blijft er nog een opmerking over :
De SAR-waarde van 0,8 Watt / kg , is natuurlijk het gevolg van een consensus tussen alle belanghebbenden .
Maar ook daaraan voldoen 90 procent van de GSM 900- en 20 procent van de DCS 1800 –mobieltjes zelfs niet . Laat staan dat ze voldoen aan de SAR-waarde van 0,2 Watt / kg , die de kritische medische wetenschap voorstaat .

 

Top^